PASTA Z PIECZONEJ CZERWONEJ PAPRYKI

Uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Pasta z czerwonej papryki należy do moich faworytów, zaraz po pesto z zielonej pietruszki. Papryka, podobnie jak zielona pietruszka, jest źródłem witaminy C i okazuje się, że zawiera jej najwięcej. Oprócz tego ma w sobie witaminy E oraz z grupy B. Jest też źródłem beta-karotenu, potasu a także wapnia. Podobnie jak pomidory zawiera likopen (szczególnie ta czerwona). Papryka ma działanie antyrakowe, zwiększa nasze libido i działa przeciwzapalnie a ponadto pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Każdy kolor, w zależności, zawiera więcej lub mniej powyższych witamin czy pierwiastków. Nie mniej jednak, jeśli nie masz dolegliwości żołądkowych wcinaj paprykę ile wlezie.

Czas przygotowania: 10 min., (nie licząc pieczenia papryk)

Łatwość: *

Ilość osób: 4 (wystarczy na kilka dni)

Koszt: w zależności od ceny papryki, w lecie tanio, w zimie drożej

Składniki:

– 3-4 czerwone papryki,

– 1 duży ząbek czosnku,

– 1 duża cebula,

– oliwa,

– oregano,

– sól, pieprz

Sposób:

Paprykę umyć, przekroić na pół, położyć przekrojoną częścią na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Podpiec dopóki skórka nie będzie czarna. Do papryk dołożyć również cebulę i czosnek. Gdy papryka lekko ostygnie, zdjąć z niej skórkę i zmiksować wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dolać oliwę, przyprawy

Ciekawostka: papryka zawiera kapsaicynę, która odpowiada za jej ostrość. Im więcej kapsaicyny, tym bardziej ostra.