PESTO

W sezonie jesienno-zimowym nie ma nic cenniejszego niż przyjmowanie witaminy C, ale tej naturalnej. Od dawna pokutuje mit, że najwięcej zawierają cytrusy. Otóż do jednego z największych źródeł witaminy C należy nie cytryna czy pomarańcza a nać pietruszki, kapusta kiszona a już bezwzględną królową zawartości tej witaminy, jest papryka. Wracając do naci pietruszki warto także wspomnieć iż zawiera także beta-karoten a jej właściwości to: wzmacnia i oczyszcza organizm, działa moczopędnie, dezynfekuje oraz korzystnie wpływa na naszą cerę.

Czas przygotowania: 10 min.

Łatwość: *

Ilość osób: 4 (wystarczy na kilka dni)

Koszt: na każdą kieszeń

Składniki:

– 2 pęczki pietruszki,

– 1/2 cytryny,

– garść orzechów nerkowca,

– ser parmezan lub cheddar (długo dojrzewający),

– 1 duży ząbek czosnku,

– oliwa,

– sól, pieprz

Pietruszkę kroję przed zmiksowaniem. Następnie miksuję w blenderze. Na patelni podgrzewam garść orzechów nerkowca i dodaję do zmiksowanej zieleniny. Dalej dodaję sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku i 3-4 grubsze kawałki sera. Wszystko jeszcze raz miksuję i dolewam na koniec oliwę oraz doprawiam solą i pieprzem.

SMACZNEGO!!