NUTELLA

Gdy w dzieciństwie zajadałam się nutellą, nie przypuszczałam, że kiedyś sama będę ją „produkować”. Początkowo wydawało mi się to bardzo trudne. No bo niby jak uzyskać ten charakterystyczny smak? Wydaje się to niemożliwe, jednak nic bardziej mylnego. Ta nutella jest jeszcze lepsza, mało tego, zdrowsza, bo bez konserwantów i oleju palmowego.

Czas przygotowania: 15 min.

Łatwość: *

Ilość osób: 4 (wystarczy na kilka dni)

Koszt: średnio drogie

Składniki:

– opakowanie orzechów laskowych (można kupić już podprażone, łuskane),

– 1 łyżka syropu daktylowego,

– 2 łyżki oleju kokosowego,

– 1czubata łyżka kakao,

– 1-2 łyżki cukru pudru,

– szczypta soli

Sposób:

Orzechy miksujemy aż uzyskamy oleistą konsystenjcę. Następnie dodajemy wszystkie składniki i znowu miksujemy. Smakujemy. Na początek proponuję dać 1 łyżkę cukru pudru. Jeśli uznacie, że Wam wystarczy, nie dosładzajcie.

SMACZNEGO!!