W sezonie jesienno-zimowym nie ma nic cenniejszego niż przyjmowanie witaminy C, ale tej naturalnej. Od dawna pokutuje mit, że najwięcej zawierają cytrusy. Otóż do jednego z największych źródeł witaminy C należy nie cytryna czy pomarańcza a nać pietruszki, kapusta kiszona a już bezwzględną królową zawartości tej witaminy, jest papryka. Wracając do naci pietruszki warto także wspomnieć iż zawiera także beta-karoten a jej właściwości to: wzmacnia i oczyszcza organizm, działa moczopędnie, dezynfekuje oraz korzystnie wpływa na naszą cerę.
Czas przygotowania: 10 min.
Łatwość: *
Ilość osób: 4 (wystarczy na kilka dni)
Koszt: na każdą kieszeń
Składniki:
- 2 pęczki pietruszki,
- 1/2 cytryny,
- garść orzechów nerkowca,
- ser parmezan lub cheddar (długo dojrzewający),
- 1 duży ząbek czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz
Sposób:
Pietruszkę kroję przed zmiksowaniem. Następnie miksuję w blenderze. Na patelni podgrzewam garść orzechów nerkowca i dodaję do zmiksowanej zieleniny. Dalej dodaję sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku i 3-4 grubsze kawałki sera. Wszystko jeszcze raz miksuję i dolewam na koniec oliwę oraz doprawiam solą i pieprzem.
SMACZNEGO!!