PRZYPRAWA GYROS / KEBAB

Bardzo lubię smaki typu gyros czy kebab. Od wielu lat robię na Sylwestra i na Święto Niepodległości sałatkę gyros. A jakiś czas temu, zamiast kupować tzw. gotowca na mieście, zaczęłam robić też domowy kebab. Oczywiście można iść na skróty i zakupić gotową przyprawę, ale… No właśnie to legendarne „ale” spowodowało, że sama zajęłam się produkcją owej przyprawy. Przyczyna jest prosta. Robiąc samemu taką przyprawę wiem co jem. Nie ma w tym nic skomplikowanego. Wystarczy posiadać dobry moździerz oraz zaopatrzyć się w pojedyncze przyprawy. Trochę ich tu potrzeba, ale większość z nich używa się w kuchni, więc to raczej żaden problem. Osoby dociekliwe mogą zarzucić mi, że stawiam znak równości pomiędzy gyrosem a kebabem. Oczywiście mają rację. Z pozoru może wydawać się, że faktycznie stosuje się te dwie nazwy zamiennie. Otóż pominąwszy rodzaj mięsa czy też sposób podania, gyros to potrawa kuchni greckiej a więc śródziemnomorskiej, zaś kebab jest turecką specjalnością, Zatem różnica tkwi w smaku dominującym w jednym i w drugim. W gyrosie głownie powinno wyczuwać się czosnek, oregano i paprykę. W kebabie czuć przede wszystkim kolendrę, kardamon i kmin rzymski. Ja jednak nie przejmuję się tymi niuansami. Szczerze polecam zrobienie samemu tej przyprawy. To czysta przyjemność zrobić coś, co jest smaczne o zdrowe (wszystkie przyprawy mają wiele zdrowych właściwości i najważniejsze nie ma tam ohydnego glutaminianu sodu).

Składniki:

  • 3 łyżki słodkiej papryki mielonej,
  • 1,5 łyżeczki cebuli suszonej,
  • 1,5 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1,5 łyżeczki mielonego chili,
  • 1,5 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 1,5 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób:

Wszystkie przyprawy po kolei wsypujemy do moździerza i staramy się dokładnie zmiażdżyć. Następnie starannie mieszamy i przesypujemy do słoiczka lub torebki.

SMACZNEGO!!