MAKARON KOKARDKI Z GROSZKIEM ZIELONYM I SZYNKĄ KONSERWOWĄ

Inspiracją tego przepisu była Nigella Lawson, która była, jest i będzie moją boginią kulinarną. Kilka lat temu, gdy jeszcze nie było tylu programów kulinarnych, oglądałam wszystkie programy z jej udziałem i fascynowałam się zarówno jej kształtami jak i zamiłowaniem do sztuki gotowania, szczególnie włoskich potraw. Kto zna Nigellę Lawson wie, że ta kobieta, to połączenie seksapilu z naturalnym sposobem bycia, czarującym uśmiechem i gwarancja dobrego smaku. No i jak tu nie kochać tej kobiety?

Czas przygotowania: 15 min.

Łatwość: *

Ilość osób: 4

Koszt: na każdą kieszeń

Składniki:

– opakowanie makaronu typu kokardki (polecam ciemny),

– 2 grubsze plastry szynki np. konserwowej,

– 1 szkl. groszku zielonego,

– 1 małe opakowanie śmietany 30%,

– 1/2 cebuli,

– 1 ząbek czosnku (może być opcjonalnie),

-sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób:

Makaron gotujemy. W tym czasie szklimy na patelni cebulę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie wrzucamy groszek a po chwili wlewamy śmietanę. Wszystko gotujemy chwilę, sos powinien się lekko zredukować, ale nie może się ściąć. Sos trzeba dobrze doprawić. Z solą można ostrożnie, gdyż szynka może być słona, ale pieprzu i gałki nie musimy żałować. Gdy makaron się ugotuje, przecedzamy i wrzucamy do gotowego sosu.

SMACZNEGO!!