KASZOTTO

Gdy na polu zaczyna robić się szaro, buro i ponuro a do tego spada temperatura, najlepszym sposobem na poprawienie sobie humoru i ogrzanie organizmu jest dobre jedzenie. Takim daniem bez wątpienia jest kaszotto. Zawiera w sobie warzywa korzenne, przyprawy rozgrzewające oraz pyszny, zdrowy i pożywny pęczak. Danie robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza.

Czas przygotowania: 45 min.

Ilość: 4 osoby

Koszt: tanio

Łatwość: *

Składniki:

– 1 szkl. kaszy,

– 1 duża marchewka,

– 1 pietruszka lub 1 średni seler,

– 1 szkl. groszku zielonego,

– 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie),

– 2 łyżki sosu sojowego,

– 1 duży ząbek czosnku,

– 1 średnia cebula,

– 1 łyżeczka papryki czerwonej,

– 1 łyżeczka kurkumy,

– sól, pieprz biały

Sposób:

Kaszę gotujemy na sypko w proporcjach 1:2. Na patelni / w woku podsmażamy na oliwie czosnek i cebulę. Następnie dodajemy przyprawy i uważamy, żeby ich nie przypalić. Do tego dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę lub seler. Podsmażamy, aby warzywa nabrały koloru i aromatu przypraw. Następnie wrzucamy groszek. Ponieważ o tej porze groszek znajdziemy raczej mrożony, to chwilę potrzebujemy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Dalej wlewamy rozcieńczony w ok. 250 ml wody sos sojowy, mieszamy i na koniec wrzucamy ugotowaną na sypko kaszę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy dopóki nie wyparuje woda. Doprawiamy do smaku, głównie pieprzem, gdyż danie zawiera słony sos sojowy. Dla osób, które lubią dania mięsne, proponuję podsmażyć na maśle pierś z kurczaka i dodać do kaszotto. W sezonie letnim można dodać jeszcze cukinię.

SMACZNEGO!!