ZUPA KREM Z DYNI

Dynia to fantastyczne warzywo – absolutnie bogate w witaminy takie jak: A, z grupy B, C, D , E i K. Oprócz tego, znajdziemy w niej żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Zapobiega wielu chorobom. Grzechem jest, odmawiać sobie tylu dobroci. Z dyni można zrobić wiele ciekawych potraw jakich jak : zupa krem, kotlety, placek, mus czy też dżem. Proponuję zupę krem, który idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Krem jest aksamitny, ale wyrazisty w smaku. Można doprawić go jeszcze chili, żeby zaostrzyć smak.

Przygotowanie: 1 h

Ilość: 8 osób

Koszt: średnio drogie

Łatwość: **

Składniki:

  • 2 kg dyni (obranej, pokrojonej w kostkę),
  • 3 gałązki maggi (kocanka włoska) lub lubczyku,
  • woda,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pojemnik śmietanki 30% ,
  • gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka słodka,
  • oliwa

Sposób:

Dynię gotuję wraz z gałązkami maggi lub lubczyku dopóki warzywo się nie rozpadnie. Następnie na oliwie podsmażam cebulę wraz z czosnkiem i dodaję do pulpy. Miksuję bardzo dokładnie, żeby nie było grudek. Dalej dolewam śmietankę i doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Na sam koniec podgrzewam oliwę i dodaję do niej paprykę. Mieszam dokładnie obydwa składniki, żeby otworzył się smak a następnie dolewam do zupy i ponownie mieszam dopóki wszystkie składniki dobrze się nie wymieszają.

SMACZNEGO!!