ZUPA KREM Z DYNI

Dynia to fantastyczne warzywo – absolutnie bogate w witaminy takie jak: A, z grupy B, C, D , E i K. Oprócz tego, znajdziemy w niej żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Zapobiega wielu chorobom. Grzechem jest, odmawiać sobie tylu dobroci. Z dyni można zrobić wiele ciekawych potraw jakich jak : zupa krem, kotlety, placek, mus czy też dżem. Proponuję zupę krem, który idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Krem jest aksamitny, ale wyrazisty w smaku. Można doprawić go jeszcze chili, żeby zaostrzyć smak.

Przygotowanie: 1 h

Ilość: 8 osób

Koszt: średnio drogie

Łatwość: **

Składniki:

– 2 kg dyni (obranej, pokrojonej w kostkę),

– 3 gałązki maggi (kocanka włoska) lub lubczyku,

– woda,

– 1 cebula,

– 2 ząbki czosnku,

– mały pojemnik śmietanki 30% ,

– gałka muszkatołowa,

– sól,

– pieprz,

– kurkuma,

– papryka słodka,

– oliwa

Sposób:

Dynię gotuję wraz z gałązkami maggi lub lubczyku dopóki warzywo się nie rozpadnie. Następnie na oliwie podsmażam cebulę wraz z czosnkiem i dodaję do pulpy. Miksuję bardzo dokładnie, żeby nie było grudek. Dalej dolewam śmietankę i doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Na sam koniec podgrzewam oliwę i dodaję do niej paprykę. Mieszam dokładnie obydwa składniki, żeby otworzył się smak a następnie dolewam do zupy i ponownie mieszam dopóki wszystkie składniki dobrze się nie wymieszają.

SMACZNEGO!!