Dynia to fantastyczne warzywo – absolutnie bogate w witaminy takie jak: A, z grupy B, C, D , E i K. Oprócz tego, znajdziemy w niej żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Zapobiega wielu chorobom. Grzechem jest, odmawiać sobie tylu dobroci. Z dyni można zrobić wiele ciekawych potraw jakich jak : zupa krem, kotlety, placek, mus czy też dżem. Proponuję zupę krem, który idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Krem jest aksamitny, ale wyrazisty w smaku. Można doprawić go jeszcze chili, żeby zaostrzyć smak.
Przygotowanie: 1 h
Ilość: 8 osób
Koszt: średnio drogie
Łatwość: **
Składniki:
- 2 kg dyni (obranej, pokrojonej w kostkę),
- 3 gałązki maggi (kocanka włoska) lub lubczyku,
- woda,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- mały pojemnik śmietanki 30% ,
- gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka słodka,
- oliwa
Sposób:
Dynię gotuję wraz z gałązkami maggi lub lubczyku dopóki warzywo się nie rozpadnie. Następnie na oliwie podsmażam cebulę wraz z czosnkiem i dodaję do pulpy. Miksuję bardzo dokładnie, żeby nie było grudek. Dalej dolewam śmietankę i doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Na sam koniec podgrzewam oliwę i dodaję do niej paprykę. Mieszam dokładnie obydwa składniki, żeby otworzył się smak a następnie dolewam do zupy i ponownie mieszam dopóki wszystkie składniki dobrze się nie wymieszają.
SMACZNEGO!!