Przepis na to ciasto jest u nas od 3 pokoleń. Pamiętam jak piekła je Babcia, Mama i teraz ja. Tytuł oryginalnie zapisany przez moją Mamę brzmi „Ucierane ze śliwkami – przepis Mamy”. To super pomysł na takie zapisywanie, gdyż kojarzymy wtedy kiedy i co jedliśmy i jak smakowało. Sama też tak robię. Wracając do przepisu, to jest uniwersalny. Można większość owoców do niego dodawać i zawsze wychodzi pyszne. Ja najbardziej lubię ze śliwkami, gruszkami i wiśniami.
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość: 12 porcji
Łatwość: **
Koszt: tanio
Składniki:
- 250 g mąki,
- 200 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 1 kostka margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób:
Margarynę, żółtka i cukier ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec ubite białka. Wszystko wylewamy do formy. Lekko podsypujemy kaszą manną i na wierzch układamy owoce. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 45 min. – 1 h.
SMACZNEGO!!
Uwaga: wszystkie składniki mają w temperaturze pokojowej a owoce nie mogą być umyte tuż przed dodaniem ich do ciasta