FRANCUSKIE RÓŻE

Jakiś czas temu zrobiłam mojej Mamie takie róże na Dzień Matki. Od tamtej pory dostaje je co roku i za każdym razem jest zachwycona. W tym dniu nie chodzi o prezenty, a o gest, bo pamiętać, szanować i kochać trzeba na co dzień. Moja Mama jest fanką i kolekcjonerką ozdobnych pudełek, zatem gotowe róże wkładam do pięknego pudełka z wyściółką np. z piór. Szczerze Wam ten przepis polecam.

Czas przygotowania: 30 min.

Ilość: 6 szt.

Koszt: tanie

Łatwość: *

Składniki:

  • 1 blat ciasta francuskiego,
  • 2 jabłka z czerwoną skórką,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sok z cytryny,
  • 1-2 łyżki konfitury może być morelowa, brzoskwiniowa, dyniowa, pigwowa

Sposób:

Jabłko porządnie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki powinny być giętkie i sprężyste, zatem należy je pogotować 2 min. w wodzie z sokiem z cytryny. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy mnie wychodzi zwykle ok. 6 ). Każdy pasek posmarować cienką warstwą konfitury. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona część owoca wychodziła na zewnątrz paska (jabłko powinno do połowy przylegać do ciasta, a druga połowa wystawać poza). Następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowę plasterków (ciasto składamy wzdłuż dłuższej części, tak by wystawała czerwona część jabłka – patrz opis wyżej). Zwinąć ciasto, by utworzyło różyczkę. Różyczki układać w wysmarowanych tłuszczem foremce na babeczki. Piec ok. 20 min. dopóki się nie zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

UWAGA!! Jabłka po wyciągnięciu z wrzątku studzimy i odcedzamy. Konfiturę możemy lekko rozcieńczyć z wodą.

SMACZNEGO!!