DŻEM Z DYNI

Dynia tylko na Halloween? Nic z tych rzeczy. Przepis na dżem jest bardzo prosty. Robi się go szybko i nie trzeba wielu składników ani zachodu. Uwielbiam go do tostów, a także naleśników. Nadaje się również do wszelkiej maści deserów, szczególnie placków. Można go zajadać również solo. Dynia jest niskokaloryczna, ale bardzo odżywcza. Poleca się ją przy miażdżycy, nadciśnieniu, wspomaga układ krwionośny, reguluje pracę nerek. Oprócz tego zawiera wit. A, z grupy B, C, D a także minerały typu magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, selen.

Czas przygotowania: ok. 2 h

Ilość: ok. 10 słoiczków 0,25 l

Koszt: tanio

Łatwość: *

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 galaretki pomarańczowa/cytrynowa

Sposób:

Dynię obieram ze skóry, kroję w drobną kostkę i wrzucam do garnka, zasypując cukrem. Gotuję powoli na małym ogniu, rozgniatając powoli dynię i mieszając by się nie przypaliła. Rozgotowaną do miękkości zasypuję galaretką (ja używam 2, jednej pomarańczowej a drugiej cytrynowej), wyłączyłam gaz, dokładnie mieszam i jeszcze gorącą przekładam do przygotowanych słoików. Pasteryzuję ok. 15 min.

SMACZNEGO!!

SMACZNEGO!!