Dżem z dyni

‚Dynia tylko na halloween? Nic z tych rzeczy. Przepis na dżem jest bardzo prosty. Robi się go szybko i nie trzeba wielu składników ani zachodu. Uwielbia go do testów, a takŻe naleŚników. Nadaje siĘ również do wszelkiej maści deserów, szczególnie placków. Można go zajadać solo.

Porcja na 8 sŁoiczków 0,3 l

Czas przygotowania: 2h

Składniki:

2 kg dyni
1,5 szklanki cukru
1-2 galaretka pomarańczowa/cytrynowa

Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka, zasypując cukrem. Gotowałam powoli na małym ogniu, rozgniatając powoli dynię i mieszając by się nie przypaliła. Rozgotowaną do miękkości zasypałam galaretką (ja używam 2, jednej pomarańczowej a drugiej cytrynowej) , wyłączyłam gaz, dokładnie wymieszałam i zapakowałam do przygotowanych słoików. Pasteryzowałam ok. 25 min.
Doskonały do naleśników, chleba oraz placków.

SMACZNEGO!!