Kto z nas nie lubi czekolady? Nie znam takiej osoby!! Zrobienie gorącej czekolady w domowych warunkach jest prostsze niż wypowiedzenie „ma mama mamałygę” ;). Zachęcam do podjęcia próby. Dziś, kiedy za oknem mróz ściska, to idealne rozwiązanie. Podniebienia wszystkich łasuchów będą wniebowzięte, ooo tak!!
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość: 750 ml
Koszt: średni
Łatwość: *
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 200-250 ml śmietanki 30-36%,
- 2 tabliczki dobrej czekolady gorzkiej,
- cukier puder,
- laska cynamonu, trochę imbiru (opcjonalnie)
- dla dorosłych wersja z likierem
Sposób:
Mleko i śmietanę podgrzewam, następnie dodaję rozdrobnioną czekoladę i mieszam póki się nie rozpuści. Lekko dosładzam cukrem. Ale z tym uwaga żeby nie przesłodzić. Trzeba też gorący nabój cały czas mieszać, aby czekolada nie przywarła do spodu. Następnie dodać cukier i połamaną laskę cynamonu oraz pokrojony imbir. Na dno szklanki można wlać ulubiony likier. Ja robię wersję bezalkoholową ze względu na dzieci. Gorący napój przelać do szklanek.
SMACZNEGO!!