CZEKOLADA NA GORĄCO

Kto z nas nie lubi czekolady? Nie znam takiej osoby!! Zrobienie gorącej czekolady w domowych warunkach jest prostsze niż wypowiedzenie „ma mama mamałygę” ;). Zachęcam do podjęcia próby. Dziś, kiedy za oknem mróz ściska, to idealne rozwiązanie. Podniebienia wszystkich łasuchów będą wniebowzięte, ooo tak!!

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość: 750 ml

Koszt: średni

Łatwość: *

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 200-250 ml śmietanki 30-36%,
  • 2 tabliczki dobrej czekolady gorzkiej,
  • cukier puder,
  • laska cynamonu, trochę imbiru (opcjonalnie)
  • dla dorosłych wersja z likierem

Sposób:

Mleko i śmietanę podgrzewam, następnie dodaję rozdrobnioną czekoladę i mieszam póki się nie rozpuści. Lekko dosładzam cukrem. Ale z tym uwaga żeby nie przesłodzić. Trzeba też gorący nabój cały czas mieszać, aby czekolada nie przywarła do spodu. Następnie dodać cukier i połamaną laskę cynamonu oraz pokrojony imbir. Na dno szklanki można wlać ulubiony likier. Ja robię wersję bezalkoholową ze względu na dzieci. Gorący napój przelać do szklanek.

SMACZNEGO!!