CHLEB/PLACEK BANANOWY

Bardzo smaczny, idealny na popołudniowy podwieczorek chleb/placek bananowy. Jest to też doskonały pomysł na to co zrobić z dojrzałymi bananami, których Rodzina już za bardzo nie chce zjeść. Jestem wielką fanką tzw. zero waste oraz comfort food. To ciasto idealnie wpisuje się w moją filozofię.

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość: duża keksówka

Koszt: tanio

Łatwość: *

  • 3 szkl. mąki,
  • 4 jajka,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. oleju,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej należy rozkłócić jajka wraz z cukrem, następnie dodajemy olej i rozgniecione banany. Do mąki wlewamy jaja, mieszamy i wylewamy do foremki. Do piekarnika nagrzanego do 180 st. wkładamy ciasto i pieczemy przez ok. 50-60 min.
Do ciasta można dodać różne bakalie, np.: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałów oraz przyprawy takie jak cynamon.

SMACZNEGO!!