Bardzo smaczny, idealny na popołudniowy podwieczorek chleb/placek bananowy. Jest to też doskonały pomysł na to co zrobić z dojrzałymi bananami, których Rodzina już za bardzo nie chce zjeść. Jestem wielką fanką tzw. zero waste oraz comfort food. To ciasto idealnie wpisuje się w moją filozofię.
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość: duża keksówka
Koszt: tanio
Łatwość: *
- 3 szkl. mąki,
- 4 jajka,
- 4 dojrzałe banany,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/3 szkl. oleju,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej należy rozkłócić jajka wraz z cukrem, następnie dodajemy olej i rozgniecione banany. Do mąki wlewamy jaja, mieszamy i wylewamy do foremki. Do piekarnika nagrzanego do 180 st. wkładamy ciasto i pieczemy przez ok. 50-60 min.
Do ciasta można dodać różne bakalie, np.: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałów oraz przyprawy takie jak cynamon.
SMACZNEGO!!