Dlaczego akurat japoński? Tego nie wie nikt. Przecież już bardziej tradycyjnie niż po polsku chyba się nie da. Do ciasta dajemy mak – nieodłączny element polskiej kuchni wigilijnej oraz jabłko „Szarą Renetę” – owoc kojarzony z niczym innym jak tylko z polską złotą jesienią. Zatem nazwa niech zostanie zagadką a my zajmijmy się przepisem.
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość: blacha 24×36 cm
Koszt: średni
Łatwość: **
Składniki:
- 500 g suchego maku,
- 500 g cukru pudru,
- 4-5 dużych jabłek „Szara Reneta”,
- 200 g kaszy manny i mąki tortowej w proporcji 3/4 kaszy, 1/4 mąki,
- 10-12 jajek,
- 250 g masła,
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść płatków migdałowych,
- 3 szkl. mleka do sparzenia maku
Sposób:
Mak namoczyć w gorącym mleku, najlepiej tak do 30 min. Następnie porządnie odcisnąć w ściereczce i zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej 2x. Masło ucieram wraz z cukrem i żółtkami. Białka ubijam na sztywną pianę. Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Mak mieszam z kaszą, mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Do masła z żółtkami dodaję stopniowo, na przemian mak i jabłka. Na sam koniec, dodaję również stopniowo ubite białka. Dokładnie wszystko mieszam i przelewam do formy. Używam zawsze papieru pergaminowego a forma ma wymiary 24×36 cm. Placek piekę w 180 st. 60 min.
SMACZNEGO!!