MAKOWIEC JAPOŃSKI

Dlaczego akurat japoński? Tego nie wie nikt. Przecież już bardziej tradycyjnie niż po polsku chyba się nie da. Do ciasta dajemy mak – nieodłączny element polskiej kuchni wigilijnej oraz jabłko „Szarą Renetę” – owoc kojarzony z niczym innym jak tylko z polską złotą jesienią. Zatem nazwa niech zostanie zagadką a my zajmijmy się przepisem.

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość: blacha 24×36 cm

Koszt: średni

Łatwość: **

Składniki:

  • 500 g suchego maku,
  • 500 g cukru pudru,
  • 4-5 dużych jabłek „Szara Reneta”,
  • 200 g kaszy manny i mąki tortowej w proporcji 3/4 kaszy, 1/4 mąki,
  • 10-12 jajek,
  • 250 g masła,
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść płatków migdałowych,
  • 3 szkl. mleka do sparzenia maku

Sposób:

Mak namoczyć w gorącym mleku, najlepiej tak do 30 min. Następnie porządnie odcisnąć w ściereczce i zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej 2x. Masło ucieram wraz z cukrem i żółtkami. Białka ubijam na sztywną pianę. Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Mak mieszam z kaszą, mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Do masła z żółtkami dodaję stopniowo, na przemian mak i jabłka. Na sam koniec, dodaję również stopniowo ubite białka. Dokładnie wszystko mieszam i przelewam do formy. Używam zawsze papieru pergaminowego a forma ma wymiary 24×36 cm. Placek piekę w 180 st. 60 min.

SMACZNEGO!!