Sezon jesienno-zimowy to prawdziwa feeria barw i smaków. Nie sposób wymienić tu wszystkie warzywa i owoce, ale warto wspomnieć min. o szpinaku, jarmużu, jabłkach czy cytrusach. W tym szczególnym okresie potrzebna nam spora dawka witamin: C, z grupy B (min. kwasu foliowego), A (min. beta karotenu) lub E, a także składników mineralnych takich jak: potas, żelazo czy magnez. Zatem koktajl „Shrek” to prawdziwa bomba zdrowia, po którą grzech nie sięgnąć.
Przygotowanie: 10 min.
Ilość: 4 osoby
Koszt: średnio drogie
Łatwość: *
Sposób:
- 2 garści jarmużu,
- 1-2 garści szpinaku,
- 2 kiwi,
- 1 jabłko,
- sok z 2-3 pomarańczy (świeżo wyciskany),
- 1 banan,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego bądź z agawy,
- 1 cm imbiru
Sposób:
Wszystko miksujemy bardzo dokładnie i gotowe. Pijemy od razu, gdyż chlorofil zawarty w jarmużu i szpinaku bardzo szybko się utlenia. Koktajl traci wtedy piękny, intensywny kolor i nieco smak.
SMACZNEGO!!
SMACZNEGO!!