GALARETA WIEPRZOWO-DROBIOWA

Idealna przekąska na Sylwestra, potem na karnawał i nie tylko. Galareta wieprzowa od lat króluje u mnie w Domu rodzinnym. Odkąd pamiętam Mama zawsze uczyła mnie, że nóżki wieprzowe mają być przednie, najlepiej jak są przecięte i lekko opalone przed gotowaniem.

Składniki:

  • włoszczyzna (liść kapusty włoskiej, zielona część pora, marchewka, pietruszka,
  • 2-3 nóżki wieprzowe,
  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 2 udźce z indyka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • jajko,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz

Sposób:

Najpierw gotujemy nóżki, dość długo aby rozpadły się. Następnie dodajemy jarzyny wraz z mięsem. Nóżki przed gotowaniem trochę opalam nad ogniem.
Gdy wywar wystygnie odcedzam go. Kroję mięso i marchewkę. Do naczyń, w których robię galaretkę, daję na spód plaster jajka ugotowanego na twardo, trochę groszku konserwowego, pokrojoną w kostkę marchewkę, kawałki mięsa i zalewam. Czynność powtarzam dopóki mam wszystkie składniki. Galaretkę po wystygnięciu wkładam do lodówki.

SMACZNEGO!!