Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć.
Ciasto drożdżowe:
- 20g świeżych drożdży,
- 150 ml mleka,
- 50g cukru,
- 400g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 50g masła
Nadzienie:
- 70g masła,
- 100g cukru brązowego,
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie roztopić 70g masła. Odstawić na bok.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków (otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm). Paski ułożyć jeden na drugim. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków (otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm). Kawałki wkładać do formy bokiem. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO!!