podomowemu.pl@gmail.com
CO DZISIAJ GOTUJESZ? POSZUKAJ

Walcz ze stresem i znajdź spokój

Malinowy przysmak jest idealnym sposobem na poprawę samopoczucia, kondycji oraz wspiera odporność

Szukasz pomysłu na domowy obiad?

Krem z pomidorów z mozarellą to idealne rozwiązanie na zimową nudę

Przepisy na imprezy

Tu znajdziesz przepisy, które inspirują mnie na różne okazje. Wśród nich znajduje się Boże Narodzenie, Wielkanoc, Walentynki, ale również przedstawiam wiosenne,…

CZYTAJ WIĘCEJ

PORADY I INSPIRACJE

Na tej stronie przedstawiam porady, które są przydatne w codziennych sytuacjach. Życie należy ułatwiać, więc podam różne pomysły na usprawnienie pracy…

CZYTAJ WIĘCEJ

Ogród

Mój ogród to miejsce, gdzie odpoczywam. Zioła, warzywa, owoce a także kwiaty inspirują mnie do działania i zachęcają do próbowania nowych…

CZYTAJ WIĘCEJ

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Ta sałatka to jedno z najmilszych moich kulinarnych wspomnień. Mistrzynią w robieniu jej była moja Babcia Stasia. Moja Mama kilka razy próbowała odtworzyć przepis, ale zawsze czegoś brakowało. Babcia tłumaczyła, Mama próbowała i nigdy nie smakowała tak jak u Stasi. Aby była jasność, moja Mama świetnie gotuje, jednakże w tym przypadku coś Jej nie wychodziło….

Czytaj więcej >

CHLEB

Do pieczenia chleba na zakwasie przymierzałam się bardzo długo. Największym problemem był sam zakwas. Aby go zrobić, podjęłam chyba ze 3 próby. Oczywiście po każdej nieudanej próbie szukałam informacji, czytałam, analizowałam i dowiadywałam się, że potrzeba cierpliwości. Nie zawsze winny jest tzw. czynnik ludzki. Często problem leży po stronie mąki, temperatury w pomieszczeniu, itp. Okazało…

Czytaj więcej >

MAKARON KOKARDKI Z GROSZKIEM ZIELONYM I SZYNKĄ KONSERWOWĄ

Inspiracją tego przepisu była Nigella Lawson, która była, jest i będzie moją boginią kulinarną. Kilka lat temu, gdy jeszcze nie było tylu programów kulinarnych, oglądałam wszystkie programy z jej udziałem i fascynowałam się zarówno jej kształtami jak i zamiłowaniem do sztuki gotowania, szczególnie włoskich potraw. Kto zna Nigellę Lawson wie, że ta kobieta, to połączenie…

Czytaj więcej >

PRZYPRAWA GYROS / KEBAB

Bardzo lubię smaki typu gyros czy kebab. Od wielu lat robię na Sylwestra i na Święto Niepodległości sałatkę gyros. A jakiś czas temu, zamiast kupować tzw. gotowca na mieście, zaczęłam robić też domowy kebab. Oczywiście można iść na skróty i zakupić gotową przyprawę, ale… No właśnie to legendarne „ale” spowodowało, że sama zajęłam się produkcją…

Czytaj więcej >

ŚLEDZIE

Śledzie bez wątpienia będą kojarzyć mi się z Domem rodzinnym. Zawsze, gdy zaczynał się Wielki Post, czyli w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek królowały u nas śledzie. Te, które pamiętam, były zawsze ze śmietaną, jabłkiem i cebulą. Jakiś czas temu odkryłam śledzie na nowo, bo w zupełnie innej odsłonie. Połączenie tych składników wydaje się…

Czytaj więcej >

CHIŃSKIE

Przepis na „chińskie” nauczyłam się robić jakiś czas temu od mojej Cioci. Gdy Ona je robiła wydawało mi się, że jest takie eleganckie i reprezentacyjne. Dziś, gdy przychodzą do nas Goście podejmuję Ich właśnie tym daniem. Kiedy zaczynałam swoją przygodę z „chińskim” używałam sosu ze słoiczka. Ale w końcu powiedziałam „basta” i postanowiłam, że sama…

Czytaj więcej >

Nareszcie na swoim

Po dłuższej przerwie znów mogę publikować przepisy i porady kulinarne. Bardzo mi zależy, aby strona była dla was czytelna a przepisy przygotowane rzetelnie. Nowa strona to dla mnie duże wyzwanie. Przenoszenie bazy danych nie było łatwe, ale udało się. W końcu wszystko działa, jak należy. Koniecznie zapoznajcie się z polityką prywatności. Jeżeli macie propozycje na…

Czytaj więcej >

KOKTAJL „SHREK”

Sezon jesienno-zimowy to prawdziwa feeria barw i smaków. Nie sposób wymienić tu wszystkie warzywa i owoce, ale warto wspomnieć min. o szpinaku, jarmużu, jabłkach czy cytrusach. W tym szczególnym okresie potrzebna nam spora dawka witamin: C, z grupy B (min. kwasu foliowego), A (min. beta karotenu) lub E, a także składników mineralnych takich jak: potas,…

Czytaj więcej >

DŻEM Z DYNI

Dynia tylko na Halloween? Nic z tych rzeczy. Przepis na dżem jest bardzo prosty. Robi się go szybko i nie trzeba wielu składników ani zachodu. Uwielbiam go do tostów, a także naleśników. Nadaje się również do wszelkiej maści deserów, szczególnie placków. Można go zajadać również solo. Dynia jest niskokaloryczna, ale bardzo odżywcza. Poleca się ją…

Czytaj więcej >

GRANOLA

Granola, to słowo angielskie, które pochodzi z włoskiego zdrobnienia grano, czyli zboże, pszenica. Jest to nic innego jak mieszanina płatków zbożowych, różnego rodzaju ziaren, orzechów, suszonych owoców z czymś słodkim i lepkim czyli np. miodem, pieczona do chrupkości. Granole można podawać z mlekiem lub jogurtem, na śniadanie lub jako przekąskę. Może być także wykorzystywana jako…

Czytaj więcej >