KAPUŚNIACZKI

Święta coraz bliżej. Dobra okazja, aby wypróbować wspaniały przepis na kapuśniaczki. Zdecydowanie lepsze są takie domowej roboty niż kupne. Jeśli komuś wydaje się, że jest przy nich dużo pracy, to nic bardziej mylnego. Oczywiście same się nie zrobią. Trzeba usmażyć kapustę, zrobić ciasto, potem to wszystko połączyć. Ale uwierzcie mi, nim się zorientujecie a kapuśniaczki będą gotowe.

Czas przygotowania: 2 h

Ilość: ok. 16 szt.

Koszt: tanio

Łatwość: **

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • garść grzybów suszonych,
  • 1 puszka pomidorów,
  • cebula,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka kminku

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki (najlepiej chlebowej),
  • 5 dkg drożdży,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 kostki masła,
  • sól

Sposób:

Grzyby moczę całą noc. Zasmażanie kapusty zaczynam od a smalcu podsmażenia cebuli na smalcu. Gdy się zeszkli dodaję kapustę i pokrojone grzyby (można też ciut wody z grzybów). Chwilę zasmażam i dodaję liście, ziele i kminek. Następnie wrzucam pomidory (najlepiej te już pokrojone z puszki). Znowu chwilę zasmażam i odstawiam. Jeśli ktoś chce, może dodać po 1/2 łyżeczki papryki – słodkiej i ostrej. Jeśli zaś kapusta jest za kwaśna, można dodać odrobinę cukru, to zrównoważy smaki.

Drożdże mieszam z cukrem, mlekiem i 2-3 łyżkami mąki. Robię zaczyn w ten sposób zaczyn. Odstawiam na 10-15 min. W tym czasie topię masło. Gdy zaczyn już urośnie, wlewam go do reszty mąki, dodaję żółtka, śmietanę, łyżeczkę soli. Mieszam porządnie. Następnie wlewam roztopiony tłuszcz. Nadal mieszam. Przy cieście drożdżowym ważne jest długie wyrabianie. Ja zazwyczaj wyrabiam ok. 10 min. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na min. 1 h (chodzi o to aby podwoiło swoją objętość). Następnie rozciągam je na dużej blasze. Kroję na 16 kawałków. Lekko rozciągam, tak aby miały kształt prostokąta. Nakładam farsz, zlepiam jak drożdżówkę czyli od spodu. Gdy już wszystkie są gotowe, smaruję roztrzepanym żółtkiem. Wsadzam do pieca nagrzanego na 200 st. na ok. 25 min.

SMACZNEGO!!