KOKTAJL MANGO LASSI

Koktajl mango lassi uwielbiam za jego bosko słodki smak. Gdy zaczęłam go robić nie dodawałam kardamonu. To był wielki błąd. Kardamon jest tu kluczowym składnikiem, gdyż równoważy słodki smak samego mango ew. słodzika. Przyprawa ta jest jeszcze u nas niedoceniana, ale gorąco zachęcam do dodawania jej, jeśli jest zawarta w przepisie. Kardamon ma wiele właściwości leczniczych oraz jest fantastycznym afrodyzjakiem, znanym i stosowanym od wieków.

Składniki:
– 1 dojrzałe mango,
– 1/2 jogurtu naturalnego typu jogurt grecki,
– 1/2 szklanki wody,
– 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, ew. syropu z agawy,
– 1/3 łyżeczki kardamonu

Sposób:

Obieram i kroję mango. Dodaję jogurt, wodę, kardamon i miksuję. Nim dodam słodzik, próbuję. Jeśli koktajl jest wystarczająco słodki, nie dodaję słodzika. Czasami zdarza się, że mango jest bardzo słodkie i nie ma potrzeby przesładzać.

SMACZNEGO!!