Miód & Mięta

Nie ma to jak herbata z prawdziwym miodem i własną miętą – świeżą 😀 (kilka bukietów zamroziłam i kilka ususzyłam, do wyboru do koloru) .

 Miód – król wielu smaków.
Każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią:
• gryczany – ostry,
• wielokwiatowy – łagodny,
• rzepakowy – bardzo słodki,
• wrzosowy – gorzkawy,
• koniczynowy – lekko kwaskowaty.

Jaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego najczęściej warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty i konkretny smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi czy sosami. Nadają charakterystyczny smak także pieczywu np. domowej roboty chlebom. Stosujemy go po prostu zamiast cukru. Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Enzymy nadają temu produktowi cechy leku – aktywują reakcje biochemiczne w organizmie, wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Zawartość inhibiny i rutyny sprawia, że ma on wyraźne działanie bakteriobójcze. Cholina, którą znajdziemy w miodzie działa osłonowo na wątrobę i aktywuje wydzielanie żółci a acetylocholina wspomaga układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi. Korzystny wpływ na ciśnienie wywierają również jony metali, które ponadto wspomagają produkcję erytrocytów oraz podnoszą poziom hemoglobiny. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy nie domaganiach tego organu. Reguluje też pracę wątroby i nerek. Miód to istne zbawienie dla ludzkiego organizmu, oprócz wszystkich, wymienionych wcześniej właściwości wykazuje on korzystne działanie na układ nerwowy oraz podnosi odporność. Bardzo wskazane jest więc dodawanie go do herbaty w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jego rozgrzewające oraz wzmacniające działanie może przynieść ulgę w chorobie a także przed nią zabezpieczyć. Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie. Miód powoduje szybką regenerację organizmu. Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.


Mięta – królowa ziół. Bogata w witaminę A i witaminy B3 oraz zawiera przeciwutleniacze. Liście mięty zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit, dlatego też stosowana jest jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mięta ma także zastosowanie przy nerwobólach, bólach stawów oraz ma właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Zioło smakuje doskonale jako gorąca herbata lub rześki, orzeźwiający napój. Najpopularniejsza oczywiście jest herbatka miętowa, którą można serwować zarówno na zimno, jak i na gorąco. W zimie to idealnie rozgrzewa, natomiast w lecie fantastycznie gasi pragnienie. Napar z mięty to przede wszystkim przyjemny i orzeźwiający smak pozostawiający uczucie świeżości w ustach: to napój, który jednocześnie orzeźwia i przeciwdziała senności. Czy wiecie, że można dodać świeże lub suszone liście mięty do sałatek, ryby, farszu mięsnego czy twarogu? Warto również pamiętać o starym domowym sposobie, jakim jest wrzucenie kilku listków mięty do gotującego się mleka – zapobiegnie to jego zwarzeniu. Miętę można również spożywać na „surowo”: najlepszą metodą jest żucie liści: co pomaga oczyścić jamę ustną i sprawia, że nasz oddech staje się świeższy i przyjemniejszy. Liści nie trzeba wypluwać, możesz je normalnie połknąć. Zachęcam do hodowania jej w domu Wystarczy wybrać się do pobliskiego marketu i zakupić gotową sadzonkę.